Jalan Jalan Boracay - Philiphines

Day 1

KLIA - Kalibo

Flight pukul 10.30 pagi. Sebelum berlepas saya dan my travel partner dah ready beberapa items seperti megi, biskut, sambal hitam, 3 in 1 dan coklat. Dengar kata kat sana susah nak carik halal food jadi kami bawak la bekal sambal itam, in case kan. 



Pagi tu kami bergerak ke Putrajaya Central dan ambik ERL ke KLIA 2. Alasan utama parking dekat Putrajaya Central sebab nak jimat kos parking. Memang banyak boleh jimat, parking berbumbung kat Putrajaya Central hanyalah RM4 sehari. Seterusnya, tiket ERL ke KLIA2 hanyalah seorang RM8.80 sahaja. 

tunggu ketapi kat Putrajaya Central

sampai eport, naik bas ke jeti nak ke Boracay

Saya beli tiket online dengan southwest

Our small room for 4d 3n at Green Monkey Boracay Station 2


Malam tu jalan-jalan kat wet market

Lepas beli, boleh upah nearby restoren untuk masak!

Nyum!
Ada beberapa halal restoren kat area tu. Boleh pilih kat sana. Yang kami pilih ni agak pricey but masakan boleh pilih, nak Korea Style ke, Chinese Style ke, of coz tekak Malaysia kan, jadi kami pilih Malay style =) 


Day 2 : Island Hoping


Otw to Helmet Diving punya point

Ok, nak turun dah, nebes

Dah kat dalam

nak cari Nemo

Guide bagi roti kat ikan



Snorkeling time!



Stop kat Crystal Cove Island, man made katanya

Yeay

View kat sini memang santek



mandi manda sementara tunggu boat datang

Day 3 : Zipline, ATV, Paddle Boat, Parawsailing




Pagi di D'Talipapa

Acah-acah berdebar, bila naik, laaa tu je?

After Zipline! Best dan tak puas.

ATV!

I dont know, dalam banyak2, main ni yang best, kikikiki

hello from White Beach, Boracay!

View

Our last night here

Sunset <3
Selain makan seafood, kami makan di sini! Kat sini takde goreng-goreng, dia macam nasik campur. Harga murah cuma kedudukan ceruk sikit ;)





Rakaman sunset di White Beach waktu Parawsailing, babai Boracay!

video


Holiday kat sini was okay! cuma aktiviti dan food tu mahal sikit. Kene pandai carik.
Dont forget minum Jonah's Milkshake;)

Kat bawah ni total budget kami yang kuat makan seafood.

Tata!

Total perbelanjaan kat Boracay untuk 2 pax

Flight + makanan dalam flight : RM500
Penginapan budget di Monkey Green : RM336 (4D3N)
Pengangkutan dari Airport - Boracay-Airport: RM195
Sim kad : RM30
Aktiviti kat Boracay : RM538
(6200 peso for  2 pax - Helmet Diving, Island Hoping, Zipline, Parawsailing, ATV)

Paddle boat : RM40

Pebelanjaan lain especially makan : RM600

TOTAL : RM2239/2 = RM1120 

No comments:

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

Post a Comment

Leave Cop Jari (,^^)