Kerabu ikan bilis

Kerabu, kerabu, kerabu. Dulu masa kecik-kecik tak berminat pun. Tapi since umur menginjak 20 an, selera mula ke arah ala-ala mak-mak gitu. Betul kata orang kadang-kadang kita ni memang automatik akan belajar make up, belajar masak, yang belum terbukak ati adalah belajar jaga baby ^^

Basically, sebelum ni pernah je buat kerabu kerang, udang dan sotong. Tak percaya? taadaaa

Kerabu udang
\Bahan asas


Udang kat atas ni kopek, celur dulu baru buat kerabu. Sebenarnya buat kerabu ni senang cuma kena rajin kupas, hiris, kopek. Camtu la. Kebanyakan nya guna bahan-bahan mentah. So, today nak share my resipi buat Kerabu Ikan Bilis. One of my favourite dish when makan kat luar. Kira macam wajib order!

Okay now nak share my resipi untuk kerabu ikan bilis.

Bahan asas :

Ikan bilis (goreng garing)
Limau nipis (diambil perahan airnya)
Bawang
Tomato
Cili Padi
Ajinomoto
Gula

Nak sedap lagi?

Serai
Daun Selom
Timun

Senang cerita ni bahan-bahannya, daun limau tu ikutlah selera masing-masing. Kalau saya, saya lagi suka limau yang kat atas yang saya buat kerabu udang. Masam lebih sikit. So, lepas potong-potong dan hiris, perahkan limau, gaulkan semua sekali together, letak sikit ajinomoto dan gula.


 Dan siap! Ni gambar ambik kat google sebab semalam tak sempat nak ambik gambar. mihmih.

Rasa nak buat lagi lah =)




2 comments:

  1. sedap... kecur air liur...

    aku pun mcm ko gak, masa dah tua-tua baru minat kerabu.. hihi

    ReplyDelete
  2. then u shud try, senang je weh buat dia =D

    ReplyDelete

Leave Cop Jari (,^^)